(όλα τα υλικά τα μέτρησα σε ποτήρι του νερού)
Για τη ζύμη
1 ποτήρι σπορέλαιο
2 ποτήρια χλιαρό νερό
2 κγ. κοφτά αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
1 κγ. ζάχαρη
6 - 7 ποτήρια αλεύρι γοχ. (μπορεί να μην το πάρει όλο)
Υλικά για τη γέμιση
1 κιλό πατάτες βρασμένες και λιωμένες
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι
1/2 κούπα ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε μεγάλο μπολ ρίχνω το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύω να διαλυθεί. Προσθέτω το λάδι και το αλάτι και ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να έχω μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Σ' ένα τηγάνι σωτάρω το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και ρίχνω τα μυρωδικά.
Ρίχνω το περιεχόμενο του τηγανιού στις βρασμένες και λιωμένες πατάτες, αλατοπιπερώνω και ανακατεύω καλά.
Χωρίς να περιμένω να φουσκώσει η ζύμη, κόβω μπαλάκια, τα πατάω λίγο ν' ανοίξουν, βάζω μια καλή κσ. γέμιση το κλείνω σαν πουγκάκι και γυρίζω, η κλειστή πλευρά να είναι από κάτω για να μην ανοίξει.
Γίνονται στο τηγάνι, αλλά γίνονται και στο φούρνο. Εγώ επέλεξα να τα ψήσω στο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς 30' περίπου μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
Έγιναν καταπληκτικά, πολύ νόστιμα!!
ΑΦΡΑΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΠΑΤΑΤΑΣ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ
Λένα ΧριστοπούλουΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ