Χωρίς ζάχαρη και χωρίς συντηρητικά!
Υλικά
475 γρ αλεύρι ολικής
300 γρ χλιαρό νερό
2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
3 κουταλιές της σούπας γάλα
1,5 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
2,5 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά.
Εκτέλεση
300 γρ χλιαρό νερό
2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
3 κουταλιές της σούπας γάλα
1,5 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
2,5 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά.
Εκτέλεση
Σε μπολ βάζουμε το 1/3 από το αλεύρι μας μαζί με την μαγιά και το χλιαρό νερό.
Ανακατεύουμε να γίνει χυλός, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20 με 30 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει.
Σε μεγάλο μπόλ ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι.
Σε ποτήρι ζεσταίνουμε λίγο το γάλα και διαλύουμε μέσα το μέλι.
Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο.
Όταν το μείγμα με την μαγιά είναι έτοιμο το προσθέτουμε στο μεγάλο μπολ με το αλεύρι και το αλάτι, ρίχνουμε και το μείγμα με το γάλα.
Ζυμώνουμε για 10 λεπτά με τα χέρια ή για 6 με 7 λεπτά με την κουζινομηχανή (εγώ το έκανα με τα χέρια).
Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι μας το βάζουμε σε φόρμα 12 ×22 (ψηλή, κατάλληλη για ψωμί) την οποία έχουμε λαδώσει και αλευρώσει.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για 30 με 35 λεπτά.
Ανακατεύουμε να γίνει χυλός, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20 με 30 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει.
Σε μεγάλο μπόλ ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι.
Σε ποτήρι ζεσταίνουμε λίγο το γάλα και διαλύουμε μέσα το μέλι.
Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο.
Όταν το μείγμα με την μαγιά είναι έτοιμο το προσθέτουμε στο μεγάλο μπολ με το αλεύρι και το αλάτι, ρίχνουμε και το μείγμα με το γάλα.
Ζυμώνουμε για 10 λεπτά με τα χέρια ή για 6 με 7 λεπτά με την κουζινομηχανή (εγώ το έκανα με τα χέρια).
Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι μας το βάζουμε σε φόρμα 12 ×22 (ψηλή, κατάλληλη για ψωμί) την οποία έχουμε λαδώσει και αλευρώσει.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για 30 με 35 λεπτά.
ΨΩΜΙ ΤΟΥ ΤΟΣΤ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ
Vasia Zaglara
Ετικέτες:
Ψωμιά