Είναι νηστίσιμη, ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ και το φύλλο της "κρατσανιστό" αλλά αφράτο!
Δοκιμάστε την οπωσδήποτε!!
Υλικά
Για τη γέμιση
1 μικρή κίτρινη κολοκύθα, 1000 - 1100 γρ. ακαθάριστη
1 και 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1,5 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
3/4 φλιτζανιού του τσαγιού σταφίδες ξανθές ή μαύρες
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
1 κοφτό κ.γ. κανέλα
λίγο τριμμένο γαρύφαλλο (προαιρετικά)
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Για τη ζύμη
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 φλιτζανάκι του τσαγιού ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξύδι
1 κοφτό κ.γ. αλάτι
400 - 450 γρ. αλεύρι
Για το άλειμμα των φύλλων
200 γρ. Βιτάμ λιωμένο ή μισό - μισό με φρέσκο βούτυρο
Εκτέλεση
Καθαρίζω την κολοκύθα εξωτερικά και εσωτερικά από τα σπόρια, την κόβω σε μικρά κομμάτια και την τρίβω στο μούλτι (να μην λιώσει, να γίνει περίπου σαν χοντρός τραχανάς).
Προσθέτω 1 κοφτό κ.γ. αλάτι και βάζω σε στραγγιστήρι να βγάλει τα υγρά της.
Στο μεταξύ ετοιμάζω το ζυμάρι.
Βάζω σε ένα μεγάλο μπολ το νερό, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύω με ένα κουτάλι.
Προσθέτω ένα - ένα φλιτζάνι αλεύρι ενώ ανακατεύω με το κουτάλι και προσθέτω όσο αλεύρι ακόμα χρειαστεί ζυμώνοντας μέχρι να έχω ένα μαλακό ζυμάρι, που ίσως να κολλάει λιγάκι στο χέρι.
Σκεπάζω με μια πετσέτα και αφήνω στην άκρη να ξεκουραστεί.
Έπειτα τοποθετώ τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, την πλάθω σε μπαστούνι και την κόβω σε 8 μπαλάκια.
Τα πλάθω να γίνουν λεία και αφήνω για 20 λεπτά ακόμα με σκεπασμένη πετσέτα να ξεκουραστούν.
Στίβω με τα χέρια την κολοκύθα για να φύγουν τα υγρά της και τη βάζω σε ένα μπολ.
Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύω καλά.
Λιώνω το Βιτάμ.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω με λεπτό πλάστη το φύλλο όσο μεγαλύτερο και λεπτότερο γίνεται, πασπαλίζοντάς το με αλεύρι κατά το άνοιγμα για να μην κολλάει.
Ραντίζω με ένα πινέλο το Βιτάμ σε όλο το φύλλο και το διπλώνω στη μέση.
Απλώνω 2 με 2,5 κ.σ. γέμιση στην επιφάνεια του φύλλου και ρολάρω ενώ βρέχω με λίγο νεράκι τις άκρες ώστε να κολλήσει και να μην ανοίξει.
Το ρολό που έφτιαξα είτε το κάνω σαλιγκάρι και το τοποθετώ στο κέντρο του καλά βουτυρωμένου ταψιού μου είτε τα βάζω το ένα δίπλα στο άλλο.
Εγώ σήμερα έκανα σαλιγκάρι.
Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζω με όλα τα φύλλα και κάθε ρολό το τοποθετώ εκεί που τελειώνει το προηγούμενο αφού το στρίψω λιγάκι.
Μόλις τελειώσω αλείφω καλά με όλο το Βιτάμ που περίσσεψε την επιφάνεια της πίτας.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στους 190 - 200 βαθμούς, πάνω - κάτω αντιστάσεις για 50 με 60 λεπτά ανάλογα το φούρνο.
Μόλις ψηθεί βγάζω από το φούρνο κι αφού κρυώσει καλά αν θέλω πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη και κανέλα.