photo: argiro.gr
Σε λαδωμένη ταρτιέρα (ή πυρέξ ή ταψάκι) στρώνω φύλλο για τάρτα, ή σφολιάτα ή κουρού και τρυπάω με πιρούνι.
Ψήσιμο τάρτας με φύλλο σφολιάτας (δεν προψήνω το φύλλο):
Σε προθερμασμένο φούρνο.
Στους 200 βαθμούς για 30 - 35 λεπτά.
Η στους 180 βαθμούς, στον αέρα για 30 λεπτά και 5 - 6 λεπτά στην αντίσταση.
Ψήσιμο τάρτας με φύλλο κουρού (δεν προψήνω το φύλλο):
Σε προθερμασμένο φούρνο.
Στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, στον αέρα, στην δεύτερη σχάρα από κάτω, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ψηθεί η ζύμη από κάτω.
ΓΕΜΙΣΕΙΣ
με μανιτάρια
Στρώνω: 10 φέτες ζαμπόν, 400 γρ. διάφορα κίτρινα τυριά τριμμένα, 500 γρ. μανιτάρια σοταρισμένα με 2 φρέσκα κρεμμυδάκια.Περιχύνω με: 500 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη με 2 κρόκους, αλάτι, πιπέρι.
με μπρόκολο και τυριά
Πασπαλίζω λίγο τυρί τριμμένο, φουντίτσες από 1 μπρόκολο βρασμένο για 10', από πάνω 1σκ. σκόρδο και μπέικον τσιγαρισμένο, αλατοπίπερο, 250 γρ. κίτρινα τυριά + 250 γρ. φέτα τριμμένα.Περιχύνω: μικρή κρέμα γάλακτος light.
με διάφορα τυριά
Πάνω στο φύλλο: 3 φλ. τσαγιού κίτρινα τυριά + 2 αυγά + 1 φλ. γάλα + 3/4 φλ. κρέμα γάλακτος Light + πιπέρι ανακατεμένα.Πασπαλίζω μαϊντανό.
με τυρί, ελιές και ντομάτα
Ανακατεύω 100 γρ. φέτα + 100 γρ. ανθότυρο λιωμένα με πιρούνι, 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη και 2 ντομάτες χωρίς φλούδα και σπόρια σε κυβάκια.Χτυπάω 3 αυγά + 3 κ.σ. γάλα, αλάτι και πιπέρι και προσθέτω στα τυριά.
Απλώνω και στολίζω με 5 - 6 ελιές κομμένες στη μέση.
με μελιτζάνες και τυριά
2 μελιτζάνες κομματάκια, βρασμένες 2 - 3 λεπτά σε αλατισμένο νερό.Σουρώνω και ανακατεύω καλά σε μπολ με 100 γρ. φέτα χοντροτριμμένη, 150 γρ. κίτρινο τυρί, 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα, 1 γιαούρτι, λίγο ελαιόλαδο, 2 σκ. σκόρδο λιωμένο, λίγο αλατοπίπερο, λίγο τσίλι σε σκόνη και λίγη πάπρικα.
με μανιτάρια και κοτόπουλο
Σε βαθύ τηγάνι με 3 κ.σ. ελαιόλαδο ροδίζω ελαφρά 150 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο.Προσθέτω 500 γρ. μανιτάρια σε φέτες και αφήνω να σοταριστούν και να πιούν τα υγρά τους.
Προσθέτω 200 γρ. κοτόπουλο βρασμένο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, 4 - 5 κ.σ. μαϊντανό, ανακατεύω καλά, αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει ελαφρά.
Περιχύνω με: 3 αυγά + 250 γρ. κρέμα γάλακτος + 4 - 5 κ.σ. κίτρινο τυρί τριμμένο.
με πράσα και ροκφόρ
Πλένω καλά 3 πράσα, κόβω σε ροδέλες, βράζω σε αλατισμένο νερό για 10’.Στραγγίζω καλά και αφήνω λίγο να κρυώσουν.
Ανακατεύω πράσα, 1 φλ. κρέμα γάλακτος, πιπέρι.
Στρώνω, πασπαλίζω με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 40'-45' στους 180 βαθμούς.
με ζαμπόν και μπέικον
Στρώνω: 100 γρ. μπέικον + 100 ζαμπόν σε μικρά κομματάκια, 200 γρ. έμενταλ + 100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένα,Περιχύνω με: 3 αυγά και 1 κρόκο + 350 γρ κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι χτυπημένα.
Στους 200° C για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα.
Τάρτα σφολιάτας καλοκαιρινή
Στρώνω: 1 πράσινη πιπεριά + 1 κόκκινη πιπεριά + 1 κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες + 1 σκ. σκόρδο με τη φλούδα, σε τηγανάκι με 2 - 3 κ.σ. λάδι για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αφαιρώ το σκόρδο.Από πάνω 3 ντομάτες σε ροδέλες – 6 - 7 ελιές καλαμών σε φετάκια – 100 γρ. φέτα σε κυβάκια - 1 κ.σ. ρίγανη.
Περιχύνω με κουτάλι: 2 αυγά + 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος light χτυπημένα. Και 2 κ.σ. λάδι.
Ψήνω για 25΄- 30΄χαμηλά στο φούρνο για να ψηθεί καλά από κάτω.
Αν χρειαστεί στο τέλος να ψηθεί περισσότερο από πάνω βάλτε το 5΄στο γκριλ.