Ιδέες για υπέροχες τάρτες με φύλλο σφολιάτας ή κουρού


photo: argiro.gr


Σε λαδωμένη ταρτιέρα (ή πυρέξ ή ταψάκι) στρώνω φύλλο για τάρτα, ή σφολιάτα ή κουρού και τρυπάω με πιρούνι.

Ψήσιμο τάρτας με φύλλο σφολιάτας (δεν προψήνω το φύλλο):
Σε προθερμασμένο φούρνο.
Στους 200 βαθμούς για 30 - 35 λεπτά.
Η στους 180 βαθμούς, στον αέρα για 30 λεπτά και 5 - 6 λεπτά στην αντίσταση.

Ψήσιμο τάρτας με φύλλο κουρού (δεν προψήνω το φύλλο):
Σε προθερμασμένο φούρνο.
Στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, στον αέρα, στην δεύτερη σχάρα από κάτω, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ψηθεί η ζύμη από κάτω.


ΓΕΜΙΣΕΙΣ

με μανιτάρια

Στρώνω: 10 φέτες ζαμπόν, 400 γρ. διάφορα κίτρινα τυριά τριμμένα, 500 γρ. μανιτάρια σοταρισμένα με 2 φρέσκα κρεμμυδάκια.
Περιχύνω με: 500 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη με 2 κρόκους, αλάτι, πιπέρι.


με μπρόκολο και τυριά

Πασπαλίζω λίγο τυρί τριμμένο, φουντίτσες από 1 μπρόκολο βρασμένο για 10', από πάνω 1σκ. σκόρδο και μπέικον τσιγαρισμένο, αλατοπίπερο, 250 γρ. κίτρινα τυριά + 250 γρ. φέτα τριμμένα.
Περιχύνω: μικρή κρέμα γάλακτος light.


με διάφορα τυριά

Πάνω στο φύλλο: 3 φλ. τσαγιού κίτρινα τυριά + 2 αυγά + 1 φλ. γάλα + 3/4 φλ. κρέμα γάλακτος Light + πιπέρι ανακατεμένα.
Πασπαλίζω μαϊντανό.


με τυρί, ελιές και ντομάτα

Ανακατεύω 100 γρ. φέτα + 100 γρ. ανθότυρο λιωμένα με πιρούνι, 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη και 2 ντομάτες χωρίς φλούδα και σπόρια σε κυβάκια.
Χτυπάω 3 αυγά + 3 κ.σ. γάλα, αλάτι και πιπέρι και προσθέτω στα τυριά.
Απλώνω και στολίζω με 5 - 6 ελιές κομμένες στη μέση.


με μελιτζάνες και τυριά

2 μελιτζάνες κομματάκια, βρασμένες 2 - 3 λεπτά σε αλατισμένο νερό.
Σουρώνω και ανακατεύω καλά σε μπολ με 100 γρ. φέτα χοντροτριμμένη, 150 γρ. κίτρινο τυρί, 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα, 1 γιαούρτι, λίγο ελαιόλαδο, 2 σκ. σκόρδο λιωμένο, λίγο αλατοπίπερο, λίγο τσίλι σε σκόνη και λίγη πάπρικα.


με μανιτάρια και κοτόπουλο

Σε βαθύ τηγάνι με 3 κ.σ. ελαιόλαδο ροδίζω ελαφρά 150 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο.
Προσθέτω 500 γρ. μανιτάρια σε φέτες και αφήνω να σοταριστούν και να πιούν τα υγρά τους.
Προσθέτω 200 γρ. κοτόπουλο βρασμένο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, 4 - 5 κ.σ. μαϊντανό, ανακατεύω καλά, αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει ελαφρά.
Περιχύνω με: 3 αυγά + 250 γρ. κρέμα γάλακτος + 4 - 5 κ.σ. κίτρινο τυρί τριμμένο.


με πράσα και ροκφόρ

Πλένω καλά 3 πράσα, κόβω σε ροδέλες, βράζω σε αλατισμένο νερό για 10’.
Στραγγίζω καλά και αφήνω λίγο να κρυώσουν.
Ανακατεύω πράσα, 1 φλ. κρέμα γάλακτος, πιπέρι.
Στρώνω, πασπαλίζω με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 40'-45' στους 180 βαθμούς.


με ζαμπόν και μπέικον

Στρώνω: 100 γρ. μπέικον + 100 ζαμπόν σε μικρά κομματάκια, 200 γρ. έμενταλ + 100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένα,
Περιχύνω με: 3 αυγά και 1 κρόκο + 350 γρ κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι χτυπημένα.
Στους 200° C για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα.


Τάρτα σφολιάτας καλοκαιρινή

Στρώνω: 1 πράσινη πιπεριά + 1 κόκκινη πιπεριά + 1 κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες + 1 σκ. σκόρδο με τη φλούδα, σε τηγανάκι με 2 - 3 κ.σ. λάδι για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αφαιρώ το σκόρδο.
Από πάνω 3 ντομάτες σε ροδέλες – 6 - 7 ελιές καλαμών σε φετάκια – 100 γρ. φέτα σε κυβάκια - 1 κ.σ. ρίγανη.
Περιχύνω με κουτάλι: 2 αυγά + 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος light χτυπημένα. Και 2 κ.σ. λάδι.
Ψήνω για 25΄- 30΄χαμηλά στο φούρνο για να ψηθεί καλά από κάτω.
Αν χρειαστεί στο τέλος να ψηθεί περισσότερο από πάνω βάλτε το 5΄στο γκριλ.



ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΤΑΡΤΕΣ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ Ή ΚΟΥΡΟΥ


Νεότερη Παλαιότερη