Σαββατοκύριακο με πολίτικα φαγητά ...
Μετά τα χτεσινοβραδινά κεμπάπ και τις παστρουμαδοπιτες που φάγαμε χτες έξω ... είπα να μαγειρέψω και εγώ ένα πολίτικο φαγητό σήμερα ... χιουνκιαρ μπεγεντι ...!!!
Η συνταγουλα μου δεν είναι από αυτές που κυκλοφορούν στο ίντερνετ .. μου την έμαθε στην Κωνσταντινούπολη τούρκος μάγειρας, που φτιάχνει το καλύτερο χιουνκιαρ στην Πόλη... !!!!!
Υλικά
1 κιλο μοσχαρακι για κοκκινιστο
2 μεγαλα κρεμυδια
2 σκελιδες σκορδο
2 κ/σ φιτινη
1 κ/σ ελαιολαδο
1 κ/σ πελτε
1 κουτι ντοματακια ολοκληρα
2 κ/γ ζαχαρη
1 κοματακι φλουδα πορτοκαλιου (μονο το φλοιο, χωρις το ασπρο)
5 μπαχαρια
1/2 κ/σ παπρικα καπνιστη
1 ξυλακι κανελα
1 ποτιρακι κοκκινο κρασι
αλατι-πιπερι
2 μεγαλα κρεμυδια
2 σκελιδες σκορδο
2 κ/σ φιτινη
1 κ/σ ελαιολαδο
1 κ/σ πελτε
1 κουτι ντοματακια ολοκληρα
2 κ/γ ζαχαρη
1 κοματακι φλουδα πορτοκαλιου (μονο το φλοιο, χωρις το ασπρο)
5 μπαχαρια
1/2 κ/σ παπρικα καπνιστη
1 ξυλακι κανελα
1 ποτιρακι κοκκινο κρασι
αλατι-πιπερι
Πουρές μελιτζάνας
________________
4 μελιτζανες φλασκες 'η ασπρες
750ml γαλα
200 ml κρεμα γαλακτος
3 κ/σ κορν φλαουερ
1 αυγο
2 κ/σ βουτυρο γαλακτος
1/2 κ/γ σκορδο σκονη
λιγο μοσχοκαριδο
1/2 κ/γ αλατι
λιγο χυμο λεμονιου
1 κουπα τριμενο καπνιστο ρεγκατο
λιγο μαϊντανο για γαρνιτουρα
πιπερι
Εκτελεση
4 μελιτζανες φλασκες 'η ασπρες
750ml γαλα
200 ml κρεμα γαλακτος
3 κ/σ κορν φλαουερ
1 αυγο
2 κ/σ βουτυρο γαλακτος
1/2 κ/γ σκορδο σκονη
λιγο μοσχοκαριδο
1/2 κ/γ αλατι
λιγο χυμο λεμονιου
1 κουπα τριμενο καπνιστο ρεγκατο
λιγο μαϊντανο για γαρνιτουρα
πιπερι
Εκτελεση
Πλενουμε το μοσχαρακι και το κοβουμε σε μικρα κομματακια.
Ψιλοκοβουμε το κρεμυδι μαζι με το σκορδο και το βαζουμε στην κατσαρολα
μαζι με την φιτινη το λαδι και την ζαχαρη να τσιγαριστει.
Μολις παρει λιγο χρωμα βαζουμε και το μοσχαρακι να ροδισει λιγο.
Το σβηνουμε με το κρασι. Μολις εξατμιστει το κρασι βαζουμε τον πελτε και το ανακατευουμε καλα.
Ριχνουμε τα μπαχαρικα το πορτοκαλι και το αλατοπιπερο και κατοπιν τα ντοματακια, που τα εχουμε λιωσει με το χερι (οχι στο μουλτι).
Βαζουμε ζεστο νερο μεχρι να ειναι 2 δαχτυλα πανω απο το κρεας, αν εχουμε χυτρα την κλεινουμε και το ψυνουμε 18 λεπτα περιπου σε σιγανη φωτια, αν οχι το σιγοψηνουμε περιπου 1 1/2 ωρα (το δοκιμαζουμε και βλεπουμε αν εχει γινει μαλακο).
Μολις δεσει η σαλτσα ειναι ετοιμο.
Πλενουμε τις μελιτσανες και τις ψηνουμε απευθειας στη φωτια σε ενα γκαζακι μεχρι να μαυρισουν απ'ολες τις πλευρες , να μαλακωσουν και να σκασει το φλουδι τους. Αν δεν εχουμε γκαζακι τις βαζουμε στο γκριλ ολοκληρες σε πολυ δυνατη φωτια και τις γυριζουμε πλευρα μολις δουμε οτι εγιναν μαυρες απο την μια.
Τις αφηνουμε να κρυωσουν πολυ καλα, και κατοπιν τις βαζουμε κατω απο τρεχουμενο νερο και τις ξεφλουδιζουμε τελειως.
Τις βαζουμε στο μουλτι και τις κανουμε χοντρο πουρε.
Βαζουμε τον πουρε σε ενα μπολ και ριχνουμε το λεμονι για να μη μαυρισουν το σκορδο και το πιπερι.
Σε μια κατσαρολα βαζουμε το γαλα με το βουτυρο σε μετρια φωτια, για να μη κολησει, μεχρι να παρει βραση.
Στο μουλτι βαζουμε την κρεμα γαλακτος, το αυγο και το κορν φλαουρ.
Το χτυπαμε πολυ καλα.
Μολις βρασει το γαλα ριχνουμε το μιγμα του μουλτι και ανακατευουμε πολυ καλα μεχρι να γινει αραιη κρεμα.
Το κατεβαζουμε απο την φωτια και ριχνουμε το μοσχοκαριδο, την μελιτζανα και ανακατευουμε πολυ καλα.
Μολις ενσωματωθουν τα υλικα ριχνουμε το ρεκγατο και το αλατι και το σερβιρουμε.
Βαζουμε σε ενα πιατο τον πουρε μελιτζανας και ψιλοκοβουμε λιγο μαϊντανο, απο πανω βαζουμε το μοσχαρακι και αν θελουμε λιγο φρεσκοκομενο πιπερακι.
Μπαχάρι και κανέλα.
Ψιλοκοβουμε το κρεμυδι μαζι με το σκορδο και το βαζουμε στην κατσαρολα
μαζι με την φιτινη το λαδι και την ζαχαρη να τσιγαριστει.
Μολις παρει λιγο χρωμα βαζουμε και το μοσχαρακι να ροδισει λιγο.
Το σβηνουμε με το κρασι. Μολις εξατμιστει το κρασι βαζουμε τον πελτε και το ανακατευουμε καλα.
Ριχνουμε τα μπαχαρικα το πορτοκαλι και το αλατοπιπερο και κατοπιν τα ντοματακια, που τα εχουμε λιωσει με το χερι (οχι στο μουλτι).
Βαζουμε ζεστο νερο μεχρι να ειναι 2 δαχτυλα πανω απο το κρεας, αν εχουμε χυτρα την κλεινουμε και το ψυνουμε 18 λεπτα περιπου σε σιγανη φωτια, αν οχι το σιγοψηνουμε περιπου 1 1/2 ωρα (το δοκιμαζουμε και βλεπουμε αν εχει γινει μαλακο).
Μολις δεσει η σαλτσα ειναι ετοιμο.
Πλενουμε τις μελιτσανες και τις ψηνουμε απευθειας στη φωτια σε ενα γκαζακι μεχρι να μαυρισουν απ'ολες τις πλευρες , να μαλακωσουν και να σκασει το φλουδι τους. Αν δεν εχουμε γκαζακι τις βαζουμε στο γκριλ ολοκληρες σε πολυ δυνατη φωτια και τις γυριζουμε πλευρα μολις δουμε οτι εγιναν μαυρες απο την μια.
Τις αφηνουμε να κρυωσουν πολυ καλα, και κατοπιν τις βαζουμε κατω απο τρεχουμενο νερο και τις ξεφλουδιζουμε τελειως.
Τις βαζουμε στο μουλτι και τις κανουμε χοντρο πουρε.
Βαζουμε τον πουρε σε ενα μπολ και ριχνουμε το λεμονι για να μη μαυρισουν το σκορδο και το πιπερι.
Σε μια κατσαρολα βαζουμε το γαλα με το βουτυρο σε μετρια φωτια, για να μη κολησει, μεχρι να παρει βραση.
Στο μουλτι βαζουμε την κρεμα γαλακτος, το αυγο και το κορν φλαουρ.
Το χτυπαμε πολυ καλα.
Μολις βρασει το γαλα ριχνουμε το μιγμα του μουλτι και ανακατευουμε πολυ καλα μεχρι να γινει αραιη κρεμα.
Το κατεβαζουμε απο την φωτια και ριχνουμε το μοσχοκαριδο, την μελιτζανα και ανακατευουμε πολυ καλα.
Μολις ενσωματωθουν τα υλικα ριχνουμε το ρεκγατο και το αλατι και το σερβιρουμε.
Βαζουμε σε ενα πιατο τον πουρε μελιτζανας και ψιλοκοβουμε λιγο μαϊντανο, απο πανω βαζουμε το μοσχαρακι και αν θελουμε λιγο φρεσκοκομενο πιπερακι.
ΧΟΥΝΚΙΑΡ ΜΠΕΓΙΕΝΤΙ
Πηγή συνταγής
Ελενα ΜακαρηΜπαχάρι και κανέλα.