Λαγάνα



Υλικά:
Μισό κιλό αλεύρι χωριάτικο
Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (Μπορείτε να βάλετε και μόνο αλεύρι για όλες τις χρήσεις.)
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
2 φακελάκια μαγιά ξηρή
1 φλυτζανάκι του καφέ ταχίνι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας μέλι
700 γραμμάρια νερό ,καλλίτερα αν το νερό είναι εμφιαλωμένο γιατί δεν περιέχει χλώριο που σκοτώνει τους μύκητες της μαγιάς!!!
Γλυκάνισο (Μπορείτε να προσθέσετε και ότι καρπό θέλετε πασατέμπο, ηλιόσπορο,ρίγανη, παπαρουνόσπορο,μαύρο κίμινο, μαραθόσπορο,ελιές κομμένες σε μικρά κομμάτια ( στις ελιές πρέπει να προσέξουμε την αλμυρότητα κλπ)
Σουσάμι άσπρο αναποφλοίωτο και μαυροσούσαμο ή ό,τι σας αρέσει!!!

Μπορείτε αν σας αρέσει το χαρουπάλευρο ή το χα ρουπόμελο να μοιράσετε τα υλικά στη μέση και να φτιάξετε τη μια λαγάνα με χαρουπάλευρο!!!Απλά θα αφαιρέσετε τέσσερις κουταλιές αλεύρι λευκό και θα προσθέσετε τέσσερις κουταλιές χαρουπάλευρο κοσκινισμένο!!
Κάθε χρόνο με τη βοήθεια του Θεού φτιάχνω αρκετές καί με διαφορετικές γεύσεις λαγάνες για την οικογένειά μας!! Θα σας πω τι διαφορετικό προσθέτω τα τελευταία χρόνια στο ψωμί και σε μια τουλάχιστον από τις λαγάνες μου!!!Ξυνόχοντρο,μάλιστα ξυνόχοντρο καλά βρασμένο και σε θερμοκρασία δωματίου. Για όσους από τους φίλους δεν έχουν ξυνόχοντρο μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με ξινό τραχανά!!Στο μισό κιλό αλεύρι βάζω ένα φλυτζάνι του τσαγιού !!Υπέροχη γεύση!!

Εκτέλεση
Σε ένα τάπερ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά , αλεύρι, μαγιά, αλάτι ακολούθως προσθέτουμε το νερό ,το μέλι,το ταχίνι και το λάδι και ότι μυρωδικά θέλουμε.Ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Κλείνουμε το καπάκι και τοποθετούμε στο ψυγειο για 12 ώρες και πάνω.Προσοχή εδώ, η ζύμη μας να είναι μαλακή για να γίνουν αφράτες οι λαγάνες!!!
Αφού περάσουν οι 12 ώρες, αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ρίχνουμε πάνω το ζυμάρι μας.
Το ζυμώνουμε απαλά, μέχρι να έχουμε μια ωραία μπαλίτσα στα χέρια μας. Δεν χρειάζεται πολύ χρόνο, περίπου στα 2 με 3 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δύο μπαλίτσεςκαι την κάθε μπαλίτσα την ανοίγουμε στο σχέδιο που έχουν οι λαγάνες.
Με το ένα κιλό αλεύρι, βγαίνουν δύο λαγάνες στο μέγεθος του ταψιού του φούρνου,αν τις κάνετε μικρότερες θα βγουν τέσσερις!!
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν.
Ο χρόνος εξαρτάται από την θερμοκρασία δωματίου, θα χρειαστούμε 45 λεπτά με μία ώρα .
Αν βιαζόμαστε, ανάβουμε το φούρνο μας στους 50 και βάζουμε μέσα το ταψί μας,αφού κλείσουμε το φούρνο πρώτα!!!
Αφού φουσκώσει ,μην περιμένετε να φουσκώσει πάρα πολύ, λαδώνουμε τα δάχτυλα μας και κάνουμε δαχτυλιές με όλα μας τα δάκτυλα σε όλη την επιφάνεια.
Διαλύουμε λίγο μέλι με νερό, με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της λαγάνας και πασπαλίζουμε με το σουσάμι μας!!!
Ανάβουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να πάρει ένα χρυσοκόκκινο χρώμα.
Αφού ψηθούν, βγάζουμε από το φούρνο!!!!Και του χρόνου με υγεία και χαρές στις οικογένειες μας να τις ξαναφτιάξουμε!!!



ΛΑΓΑΝΑ

Οι δημιουργίες της Τώνιας
Νεότερη Παλαιότερη