ΝΟΥΑ ΨΗΤΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ....με ολα του τα μυστικά.....!!!!
Μερικές πληροφορίες....
Το νουα βγαίνει από το πίσω μέρος του μηρού του μόσχου και είναι το λιγότερο λιπαρό κομμάτι του μοσχαριού!!
Δίνεται συνήθως ολόκληρο και είναι ιδανικό για το Κυριακάτικο η για το γιορτινό τραπέζι σας καθώς ειναι ιδιαίτερα ευπαρουσιαστο!!!
Στεγνό και σκληρό....;;;; Μύθος.....!!!
Αν διαχειριστείτε σωστά το κρέας και
ακολουθείστε πιστα τις οδηγίες το νουα θα παραμένει τρυφερο και ζουμερο....και κυρίως πεντανόστιμο!!!!
Υλικά
2 κιλά περίπου νουα μοσχαρίσιο ολόκληρο
50 γρ βούτυρο
2 σφηνάκια ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια
3 μεγάλα καρότα
3 σκελίδες σκόρδο
3 κλαράκια φρέσκο θυμάρι
3 κλαράκια φρέσκο φασκόμηλο
1 δαφνοφυλλο
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
1 κύβο βοδινού(για περισσότερη νοστιμιά)
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας ένα κομμάτι νουα μοσχαρίσιο 2 κιλά περίπου( για 6-8 άτομα) το οποίο θα μας δέσει με έναν σπάγκο ή δυχτακι ,για να κρατήσει ψήνοντας το το σχήμα του.
Πρώτο βήμα : Αφήνουμε το κρέας εκτός ψυγείου να έρθει σε θερμοκρασία δωματιου.
Δευτερο βήμα : Με ένα χαρτί κουζίνας σκουπίζω το κρέας πολύ καλά να φύγει όλη η υγρασία του.
Τρίτο βήμα : Αλατοπιπερωνω απολες τις πλευρές και κάνω μασάζ με τα χέρια μου.
Τρίτο βήμα : βάζω σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα το βούτυρο και το λάδι να κάψουν πολύ καλά.
Τετσρτο βήμα : Τοποθετώ το κρέας με προσοχή και θωρακιζω καλά απ' ολες τις πλευρές ...μέχρι να πάρει ωραίο καραμελενιο χρώμα ( όπως στις φωτό)
Θα πάρει περίπου 10 λεπτά αυτή η διαδικασία.
Στη συνέχεια χοντροκοβω τα λαχανικά και τα προσθέτω μαζί με τα μυρωδικά μου μέσα στην κατσαρόλα.
Τα γυρίζω να γυαλίσουν και να ανταλλάξουν αρώματα.
Σβήνω με το κρασί και αφήνω λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτω νερό μέχρι τη μέση του νουα ( όχι να το σκεπάζει γιατί θα γίνει βραστό).
Τρίβω τον βοδινό κύβο αλατοπιπετωνω και μόλις πάρει βράση το φαγητό κλείνω την κατσαρόλα χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβραζω για 2,5 ώρες ...μέχρι να γίνει λουκουμακι το κρέας.
Βγάζω το κρέας από την κατσαρόλα και αφήνω έρθει σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου.
Δεν κόβω ποτέ σε φέτες όταν είναι καυτό το κρέας γιατί θα χασει όλα τα υγρά του δε θα είναι ζουμερο και ίσως να διαλυθεί.
Αφού κόψω σε λεπτές φέτουλες , ετοιμάζω τη σάλτσα.
Παίρνω λίγο ζωμό βάζω στο μουλτι με όλα τα λαχανικά και τα πολτοποιω(δεν πετάω τίποτα παρά μόνο τα κλαράκια από τά μυρωδικά.)
Τα γυρίζω πίσω στην κατσαρόλα.
Τώρα δένω τη σάλτσα μου με 2-3 κ.σ κορν φλάουρ ,(ανάλογα με το ζωμό που έχετε) , το οποίο διαλύω σε λίγο κρύο νερό.
Περιχυνω το κρέας με την καυτή σαλτσουλα.
Σερβίρω είτε με ρυζακι , η με πατατουλες τηγανιτές η και πουρέ πατάτας!!!
Μπορείτε να κρατήσετε αν θέλετε λίγα καροτάκια για το σερβίρισμα.!!!
ΝΟΥΑ ΨΗΤΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ!
Τζέλα ΑντωνοπούλουΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ